La lluita contra Bolonya a la UAB

Videos, comunicats…

IV. “No sense el meu ronyó!”: Preus d’accés al coneixement

Posted by Especial Bolonya a Novembre 30, 2009

Un rastre històric de la històrica universitat elitista és el preu d’accés, el preu de la matrícula i de les taxes acadèmiques, o en la versió liberal: el preu de prestació de servei acadèmic.

Ve sent una reivindicació històrica del moviment estudiantil la supressió d’aquest pagament per tal que l’estat l’assumís totalment i així universalitzar l’accés a la universitat. Aquesta demanda s’ha apaivagat amb l’aparició de les beques per nivell de renta que teòricament han de garantir la universalitat de l’accés a l’ensenyament superior.

Amb la reforma que tenim davant no només es manté el cost d’accés a la universitat sinó que s’incrementa significativament, segons el decret 110/2009, de 14 de juliol, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques catalanes el curs 2009-2010:

 

 

Evidentment aquest preus esdevenen un impediment per l’accés de totes les classes socials a la universitat. A més, l’increment respecte les titulacions velles representa una clara voluntat de impedir que així sigui, més si es té en compte la progressiva desaparició de les beques per beques crèdit.

La idea de la beca crèdit lliga clarament amb la noció introduïda pel dèficit 0 a les universitats: l’educació (superior) passa a ser un servei de luxe; com qui s’hipoteca per comprar-se una segona residència o es gasta els estalvis en una playstation.

Les beques crèdits són una arma de doble fil. Cal ser molt conscients que el marge en que una persona s’introdueix en el mercat laboral després d’haver cursat una carrera es veu clarament reduït pel fet de tenir un deute a pagar. Si a més a més s’hi suma l’emancipació de l’estudiant, moltes vegades en forma també d’hipoteca ens trobem que els estudiants que surten al mercat laboral són dòcils ja que tenen una titulació devaluada, i per tant ja opten a feines menys reconegudes, i alhora no es poden mirar massa el treball que accepten ja que necessiten diners per pagar els seus deutes.

Una resposta per a “IV. “No sense el meu ronyó!”: Preus d’accés al coneixement”

  1. […] IV.No sense el meu ronyó: Preus d’accés al coneixement. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: