La lluita contra Bolonya a la UAB

Videos, comunicats…

McUniversitats a bon preu: Empreses dins la universitat

Posted by Especial Bolonya a Novembre 30, 2009

Cada dia una mica més tenim una universitat infestada d’empreses per tot arreu: Caixers automàtics, Segurates, Bar, Reprografia, Locals comercials, Pràctiques a empresa, Titulacions sospitoses, Consell Socials, ANECA i AQU i un llarg etc.

Les pràctiques de final de carrera, i en especial les de final de grau, són en la gran majoria dels casos una aberració. Crèdits necessaris per obtenir el títol, que pagues a preu d’or i que per si fos poc en molts casos són obligatoris, especialment en els nous títols de grau. Aquesta formació a l’empresa, que com ve saben les estudiants que ja han passat, es tracta d’ocupar una plaça laboral a l’empresa. No cal dir gaire més: pagar per treballar (amb el títol per amansar-nos com un caramelet al final del camí).

La devaluació de les titulacions és, avui en dia, amb tants graus aprovats, un fet. Devaluació causada majoritàriament per l’enfoc dels plans d’estudis a habilitats i competències enlloc de en continguts. Aquest suposat gir pedagògic que ens ha de permetre moure’ns per Europa ha vingut orquestrat i promocionat per agències de qualitat i altres òrgans dirigits bàsicament per patronats empresarials. La jugada patronal és clara, refer tots els títols, de manera que no siguin equiparables als anteriors (devaluats) per poder tornar a definir les categories laborals i així poder pagar menys a tots els nous titulats que surtin, ja que els sobra nivell de qualificació en la majoria de la ma d’obra.

Per si no fos poc, han establer com a criteri important alhora de decidir quines habilitats i competències corresponen a les titulacions, quina és la necessitat del mercat laboral. Així s’estalvien els costos de formació del nou personal a les empreses. Per que haver de fer formacions a les empreses si les poden fer a la universitat? No està per això la universitat?

Un altre aspecte vital de destacar en la progressiva introducció de les empreses a la universitat és que no només hi busquen que els hi facin els treballadors a mida sinó també fer-hi negoci. Aquest negoci es pot concretar com accedir a la gran massa de compradors en potència que és l’estudiantat( Caixers automàtics, Bars, Reprografia, locals comercials). Però també hi ha un altre gran negoci a la universitat, què és la suculent recerca. La privatització de la recerca a través de Centres d’Investigació mixtes (LOU), Empreses de Base tecnològica o Empreses Spin-off esta cada dia més a l’ordre del dia. La col·laboració de professorat investigador en aquestes empreses o directament en empreses externes, fent una doble jornada laboral és una forma de privatitzar els beneficis generats pels recursos públics (formació del personal i espai d’investigació). També cal destacar els convenis que firmen les universitats amb empreses i ens privats, que són secrets i per tant no accessibles per cap membre de la comunitat universitària. Què deuen haver d’amagar?

Una resposta per a “McUniversitats a bon preu: Empreses dins la universitat”

  1. […] II.Mc-Universitats a bon preu: empreses dins la universitat. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: