La lluita contra Bolonya a la UAB

Videos, comunicats…

III. The re-animator: L’excusa perfecte: “racionalització” de les despeses

Posted by Especial Bolonya a Novembre 30, 2009

Una de les derives més clares que pren la privatització de les universitats després de l’aprovació dels graus fa referència a la seva gestió econòmica. A través de diversos vessants apareixen arguments per privatitzar i precaritzar la universitat.

El primer pas va ser assumir que les universitats han de treballar en base al dèficit 0. Aquest fet és especialment significatiu, ja que és un pas de gegant cap a la pèrdua de l’educació superior com a servei públic per esdevenir un bé de luxe. El segon pas en aquesta línia està essent un canvi de política de finançament dels ens públics a la universitat. Progressivament es va reduint els diners que es destinen a finançar la universitat, fins i tot encara que s’hagin promès, com és la situació que es dona actualment. Així doncs esdevé responsabilitat de les universitats eixugar el seu dèficit, un dèficit que com a servei públic és estructural. D’aquesta manera es justifiquen les noves polítiques econòmiques a les universitats, precaritzants i privatitzadores.

Dins d’aquest marc apareixen arguments com la reducció de despeses en personal o no renovació de places per jubilació, polítiques que porten que les places actuals es precariaritzin. També el canvi de tendència cap a la contractació laboral de PAS i PDI enlloc de ser funcionarial(els contractes funcionarials tenen millors condicions de treball garantides, mentre que en els contractes laborals tot s’hi val i esdevé la via per fer contractes precaris).

Com a política de racionalització també esta apareixent la filosofia de maximitzar el rendiment econòmic dels espais de la universitat, així com dels serveis que pot oferir (p.e. assessories i consultories). En aquesta lògica s’engloba el lloguer de locals o fins i tot espai d’aules de les facultats a empreses “col·laboradores de la universitat”, per no parlar dels parcs de recerca o d’investigació.

Com que en el nou context, en pro de l’estalvi tot s’hi val, esdevé un política habitual el adjudicar els serveis que de forma natural hauria de gestionar la universitat (bar, reprografia, neteja, …) a empreses subcontractades. Aquest fet evoca clarament a pitjors condicions laborals del personal que hi treballa i preus més cars pels estudiants.

Aquestes noves polítiques evidentment també s’apliquen al nivell docent, i la racionalització de la despesa en docència comença a sonar amb força. Aquesta racionalització es tradueix clarament en perjudicis directes cap als estudiants i cap al professorat. Una mesura estrella seran les assignatures transversals, ja promogudes en els primers cursos de les noves titulacions de grau. Són assignatures majoritàriament buides i que tracten continguts pertanyents al currículum de batxillerat. És clau tenir en compte que aquestes assignatures transversals aglutinen gran nombre d’alumnes, i per tant, es massifiquen les aules, i la atenció a l’estudiant és clarament pitjor. A més a més, com que han de ser continguts vàlids a diverses titulacions acostumen a tractar aspectes o molt genèrics o de poca aplicació real per la titulació.

De cara al PDI, i també als estudiants que reben la docència, per tal de racionalitzar la despesa s’està tendint a afavorir figures contractuals a professorat del tipus lector o associat, segons el qual el professor no fa jornada completa a la universitat, però que a la pràctica ha d’assumir volums de feina d’un docent titular. A més a més, la figura del becari ajudant mica mica va prenent força. Un estudiant que esta acabant la carrera o que tot just l’ha acabat, que cobra malament una feina de docent i que l’estudiant paga com si es tractés d’un professor titular.

Una resposta per a “III. The re-animator: L’excusa perfecte: “racionalització” de les despeses”

  1. […] III. The-Reanimator: l’excusa perfecte per a la “racionalització” de les despeses… […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: